Vaarbewijs 1 en 2

Wanneer heb ik het vaarbewijs 1 en 2 nodig?
Wil je op alle binnen- en kustwateren kunnen varen? En heb je een snelle motorboot of een langere boot dan 15 meter? Dan is zowel het Klein Vaarbewijs 1 als het Klein Vaarbewijs 2 nodig. Je kunt dan overal in Nederland en Europa varen. Vaarbewijs 1 geldt voor alle binnenwateren met uitzondering van een aantal wateren. Heb je vaarbewijs 1 en 2 dan zijn er geen uitzonderingen en mag je overal varen. Hiertoe behoren dan ook de bedoelede wateren zoals de Wadden, IJsselmeer, Markermeer, Ooster- en Westerschelde. Het VB 1 en het VB 2 is gecombineerd met het ICC Inland and Coastal Waters. Ben je in het bezit van het complete vaarbewijs 1 en 2, dan mag je daarom ook overal in Europa varen.

Vaarbewijs 1
Tijdens de cursus vaarbewijs 1 leer je alles over het schip, de uitrusting, de werking van de schroef, een stukje meteorologie, lichten en geluidsseinen, de vaarregels en de techniek rondom het schip. Je leert doorvaarthoogtes onder bruggen en dooovaartdieptes berekenen, de verkeersregels op het binnenwater toe te passen en hoe het beste te handelen in geval van nood.

Vaarbewijs 2
In de cursus Vaarbewijs 2 worden o.a. de volgende zaken behandeld: plaats- en koersbepaling, GPS, getijden, uitgebreide meteorologie en een uitbreiding op de vaarregels, de reglementen BVA, SRW en SRE. In de cursus vaarbewijs 2 moet je ook kunnen werken met waterkaart, plotter en passer. Deze materialen zijn los verkrijgbaar nadat je bent ingeschreven voor de cursus.

Natuurlijk wil je weten hoe de lessen eruit zien en hoe de lessen zijn opgebouwd. Enkele voorbeeldlessen kun je via onderstaande links bekijken en lezen. De lesstof is kort en bondig en examengericht geschreven. Met examengericht bedoelen we dat we de lesstof hebben opgezet op basis van de zaken die je moet weten op het examen. Overbodige informatie hebben we overboord gegooid.

Voorbeeldlessen cursus vaarbewijs 1

Hierbij vind je enkele voorbeeldlessen van de cursus vaarbewijs 1. Klik op de links of op de afbeeldingen of de les te bekijken.


Voorbeeldles vaaruitrusting


Voorbeeldles vaarwegmarkering


Voorbeeldlessen cursus vaarbewijs 2

Hierbij vindt u enkele voorbeeldlessen van de cursus vaarbewijs 2. Klik op de links of op de afbeeldingen of de les te bekijken.


Voorbeeldles koers en plaatsbepaling


Voorbeeldles gps


Ik heb genoeg gezien, ik wil me aanmelden voor een cursus vaarbewijs, hoe doe ik dat? Je kunt gemakkelijk een account aanmaken en vervolgens aanmelden voor de cursus van je keuze. Klik hier om je aan te melden voor de online cursussen vaarbewijs.

Start nu de online cursus Klein vaarbewijs 1 en 2De voordelen van MijnVaarbewijs.nl:
  • Overzichtelijk
  • Oefenvragen, gericht op het examen
  • Online hulp
  • Onbeperkt geldig
  • Overal toegankelijk (ook op mobiel en tablet)