Vaarbewijs 1

Heb ik het vaarbewijs 1 nodig?
Het Klein Vaarbewijs 1 is nodig voor het varen met een snel vaartuig of een vaartuig langer dan 15 meter op Nederlandse binnenwateren zoals rivieren, kanalen en meren. Ook mag je hiermee varen op de Gouwzee. Klein Vaarbewijs 1 is gecombineerd met het ICC Inland Waters: je mag hiermee ook op Europese binnenwateren varen. Het vaarbewijs 1 geldt niet voor het varen op de Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer, Ooster- en Westerschelde.

Een Klein Vaarbewijs is verplicht voor het varen met een snelle motorboten tot 15 meter lengte. Dit zijn dus óók waterscooters, jetski’s en rubberboten. Verder is het klein vaarbewijs is verder verplicht voor alle boten met een lengte van 15 tot 25 meter.

Tijdens de cursus vaarbewijs 1 leer je alles over het schip, de uitrusting, de werking van de schroef, een stukje meteorologie, lichten en geluidsseinen, de vaarregels en de techniek rondom het schip. Je leert doorvaarthoogtes onder bruggen en dooovaartdieptes berekenen, de verkeersregels op het binnenwater toe te passen en hoe het beste te handelen in geval van nood.

Natuurlijk wil je weten hoe de lessen eruit zien en hoe de lessen zijn opgebouwd. Enkele voorbeeldlessen van de cursus vaarbewijs 1 kun je via onderstaande links bekijken en lezen.

Voorbeeldlessen cursus vaarbewijs 1

Hierbij vind je enkele voorbeeldlessen van de cursus vaarbewijs 1. Klik op de links of op de afbeeldingen of de les te bekijken.


Voorbeeldles vaaruitrusting


Voorbeeldles vaarwegmarkering


Ik heb genoeg gezien, ik wil me aanmelden voor een cursus vaarbewijs, hoe doe ik dat? U kunt gemakkelijk een account aanmaken en vervolgens aanmelden voor de cursus van uw keuze. Klik hier om u aan te melden voor de online cursussen vaarbewijs.

Start nu de online cursus Klein vaarbewijs 1De voordelen van MijnVaarbewijs.nl:
  • Overzichtelijk
  • Oefenvragen, gericht op het examen
  • Online hulp
  • Onbeperkt geldig
  • Overal toegankelijk (ook op mobiel en tablet)